Az áfonya termesztés kitűnő lehetőség

áfonya termesztés

Ezt a kiváló, illetve egészséges termést lekvár, dzsem és ivólé formájában országszerte megtalálja az áruházak polcain. Az áfonya termesztés rengeteg előnnyel jár, például a friss gyümölcs finom önmagában is, sütemények töltelékeként és vadhúsok mártásaként is különleges csemege. A gyümölcs kék bogyói gazdagok értékes anyagokban, sok vitamint, cukrot, szerves savakat, foszfort és vasat tartalmaznak. Nem véletlen tehát, hogy gondozását és feldolgozását nagy érdeklődés övezi.

A történelmi Magyarországon, főleg Erdélyben, a Tátrában és az esős Kárpátokban honos, ezeken a helyeken gyűjtik a piros bogyójú savanykás, de nagyon zamatos erdei verzióját is. Az áfonya termesztés azonban a magasbokrú típusokkal lehetséges. Ebből jelentős ültetvények vannak az Amerikai Egyesült Államokban, újabban Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilén is. A bokrai két méter magasra nőnek és bőven, rendszeresen termelnek. Az ilyen gyümölcs rendkívül egészséges, szóval fogyasztása jó hatással van számos betegségre és a megelőzésben is segít.