Gépépítő elemek
Webáruház

Gépépítő elemek

Apró, de fontos alkatrészek

Az iparban, mezőgazdaságban, de a mindennapi életünk során is szükségünk lehet gépépítő elemekre. Ezek olyan kiegészítő alkatrészek, melyek segítségével könnyűvé és egyszerűvé, valamint költséghatékonnyá tudjuk tenni a gépépítés folyamatát.

A gépépítő elemek legelterjedtebb típusai a következők:

  • Marokcsavar és marokanya: Általában erősített poliamid vagy bakelit anyag, melyhez egy menetes anya vagy menetes szár tartozik. Rögzítő feladatot lát el, kézi erővel a szükséges nyomatékkal meghúzható. A fejrész többféle kialakításban elérhető: csillag alakú, gömb alakú, gomba alakú, cilinder alakú. Egyes típusok oldalfala recézett a könnyebb fogás érdekében. Környezeti hatásoknak kiválóan ellenálló anyagból készül. A menetes rész elérhető rozsdamentes acélból, bronzból vagy horganyzott acélból.
  • T fogantyú: Menetes csavarral vagy anyával szerelt erősített poliamid gépépítő alkatrész. Húzó alkalmazásra ideális.
  • Szárnyas csavar és szárnyas anya: Ergonómikus kialakítású fogantyúk, anyák erősített műanyagból. Csavarással rögzíthető alkatrész.
  • Tekerőkar: Fix és csuklós kivitelű tekerőkarok, menettel vagy átmenőfurattal.
  • Kézikerék, Hajtókar: Olaj –és zsírálló kivitelű kézikerék, mely menetes szárral szerelve akár emelésre, forgatásra alkalmas. Elérhető tömör és küllős kivitelben. A kézikerekek poliamid vagy bakelit anyagúak. Többféle átmérőben készülnek. Léteznek belőle, hagyományos alapkerekek, de fix vagy csuklós hajtókarral szerelt típusok is. Hajtókarok léteznek speciális három ágú csillag alakú kivitelben is.
  • U alakú fogantyú: Általában fiókokhoz, tolóajtókhoz alkalmazzák. Műanyagból vagy fémből készülnek. Nagy húzóerő fellépésekor is ideálisan alkalmazható. Alapesetben fekete színű, de munkavédelmi szempontokat figyelembe vevő alkalmazásokra létezik piros vagy narancssárga színű is.
  • Szorítókar: Erősített műanyag vagy alumínium anyagú rögzítő/oldó gombbal ellátott szorítókar. Egyszerűen és könnyen oldható és pozícionálható típusok. Létezik belőle „anya” és „apa” típus is. Elsősorban fekete színben készülnek, de rendelhető belőle a RAL színskála szerint bármilyen szín.
  • Zsanér, csuklópánt: Acél, rozsdamentes acél vagy műanyag zsanér, mely menetes szárral vagy süllyesztett furattal van ellátva. Többféle furattávolsággal és befoglaló mérettel gyártják.

Vélemény, hozzászólás?