Kinek használ leginkább az akváriumi világítás?
Szolgáltatás

Kinek használ leginkább az akváriumi világítás?

A trópusi növények üvegedényben való tartására tett első kísérletek többnyire kudarcot vallottak. A kutatások kimutatták, az alapvető probléma a megfelelő fény hiánya volt. A meleg éghajlati övezetben a nap több órán és olyan intenzitással süt, ami a Föld többi részén elérhetetlen.

A nyári hónapokban hasonló körülmények uralkodnak, az év többi részében pedig mesterséges akvárium világítás és fűtés teremthet természetközeli körülményeket. A növényeknek nagyon hasznos szerepük van az akváriumban. Természetesen önmagukban is gyönyörűek, és sokan kimondottan ezeknek állítanak akváriumokat, amelyekhez speciális felszerelésre és megfelelő aljzatra van szükség.

A vízi növények fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. A fotoszintézishez azonban napfényre vagy akvárium világításra van szükség. A fotoszintézis akkor zajlik optimálisan, ha naponta több órán át rendelkezésre áll az az akvárium világítás. Ezért egyetlen modern akváriumi növény sem nélkülözheti a hatékony fényforrást, ami segít a tisztítási munkák pontos elvégzésében is.

Sok kellemetlenségtől megszabadíthat az akvárium karbantartás

Egy rendezett otthoni haltartó üvegedény bármelyik szoba fénypontja lehet. Azonban az esztétikus megjelenés fenntartásáért rendszeres tisztítás és akvárium karbantartás szükséges. Ezáltal elkerülhetjük az algák felhalmozódását az üvegfalakon, és megfelelő feltételeket biztosíthatunk a halaknak, illetve a víz alatti növényeknek az élethez.

Az akvárium karbantartás során az első intézkedés általában a halak, esetleg csigák és más vízi állatok kihalászása lesz. A közepes és nagy akváriumokban, ha kis halak lakják azokat, elegendő a vízszintet annyira leengedni, hogy az állatoknak úszási helyet biztosítsunk.

A következő lépés a növényzet ritkítása lesz a levelek vagy szárak eltávolításával, hogy több fény juthasson be az akváriumba és több hely maradjon a tisztításhoz. A következő lépés az üvegfalak lemosása, az algák és a vízkőlerakódások eltávolítása. Ezután következhet a szűrők tisztítása és a szűrőbetét cseréje. Az akvárium karbantartás végén az edény alját tisztára kell törölni, és friss vizet önteni egy előkészített vödörből vagy tálból.

Vélemény, hozzászólás?