Lineáris vezeték és kocsi alkalmazása
Webáruház

Lineáris vezeték és kocsi alkalmazása

Lineáris megvezetések.

Az ipari lineáris mozgatás olyan technológia, amely a precíziós lineáris mozgatást használja a gyártó üzemekben. A lineáris mozgatás a síkban való mozgást jelenti, és általában a lineáris vezérlők, lineáris csuklók, lineáris sínrendszerek és lineáris motorok használatával valósul meg. Az ipari lineáris mozgatás lehetővé teszi a precíziós és gyors mozgatást, ami nagyon fontos a gyártó üzemekben a minőségi termékek előállítása és a hatékonyság növelése szempontjából. A lineáris mozgatás rendszerei alkalmazhatók olyan területeken, mint a automatizált gyártás, a robotika, az orvostechnológia, a mérnöki alkalmazások és az optikai rendszerek.

Ha meg kell határozni, hogy melyik modell illik legjobban az adott működési feltételek mellett egy adott lineáris mozgatáshoz, akkor minden esetben figyelembe kell venni a teherbírást és az élettartamot. A teherbírás meghatározásához tudni kell a kiválasztott modell statikus biztonsági tényezőjét, melyet a statikus alapterhelési érték alapján lehet kiszámolni. Az élettartamot úgy lehet meghatározni, hogy a dinamikus alapterhelési értékből kiszámoljuk a névleges élettartamot, illetve ellenőrizzük, hogy az így kapott értékek megfelelnek-e az elvárásainknak.
Egy lineáris mozgatású rendszer élettartama addig tart, amíg az alkatrészek foszlás nélkül képesek működni (foszlás alatt a fém felület pikkelyszerű lepergését értjük). Ez a foszlás az anyag elfáradásának következménye, melyet a
vezeték futófelületét és a görgős elemeket érő ismétlődő terhelés okoz.

Lineáris megvezetések léteznek görgős, hengergörgős, golyós és műanyag kosaras kivitelben. A lineáris vezetékek és kocsik használatának előnye, hogy nagy pontosság, nagy teherbírás és magas sebesség érhető el használatával. A lineáris kocsik normál, magas pontosságú vagy precíz pontossági osztályba sorolhatóak. A lineáris vezetékekkel használt kocsik elérhetőek előfeszítés nélküli, enyhe előfeszítésű vagy közepes előfeszítésű kivitelben is. A lineáris kocsik többféle kialakításban elérhetőek a piacon, hogy minden felhasználó megtalálja a számára megfelelő kialakítást.

Vélemény, hozzászólás?