Tévhitek eloszlatása az Európai Biztosítási Kártyával kapcsolatban!
Szolgáltatás

Tévhitek eloszlatása az Európai Biztosítási Kártyával kapcsolatban!

Az Európai Biztosítási Kártya vagy röviden EU kék kártya rendkívül hasznos útitársunk lehet egy EU-n belüli nyaralás vagy hosszabb-rövidebb tartózkodás alkalmával. Az EU kék kártya felmutatásával jogosulttá válunk az adott ország sürgősségi betegellátására. Vannak azonban tévhitek és félreértések a témában, amivel nap mint nap találkozunk a munkánk során. Így most szeretnénk felhívni a figyelmet a legfontosabbakra, mivel sok kellemetlenséget tud okozni ezeknek az ismereteknek a hiánya.

Először is fontos tisztázni, hogy az Európai Biztosítási Kártya nem utasbiztosítás. Vagyis amíg egy biztosító társaságnál megkötött utasbiztosítás az egészségügyi ellátások széles skáláját fedezi, addig az EU kék kártya csupán az orvosilag indokolt esetekben nyújtja az adott ország lakosainak kijáró orvosi ellátást a kártya tulajdonosának. Egy bokatörésnél például indokolt az azonnali orvosi ellátás, míg egy szemölcs eltávolítása esetében nem. Fontos tehát, hogy az EU kék kártya kiváltása mellett legyen utasbiztosításunk is!

A másik tévhit, hogy egy családnak elég egy EU kék kártya. Tévedés! Minden egyes családtagnak vagy a baráti társaság minden egyes tagjának saját, érvényes kártyával kell rendelkeznie, hogy megkaphassa a szükséges orvosi ellátást. Mivel csak az kaphat ilyen kártyát, aki biztosított, így érthető, hogy miért van szükség mindenkinek saját Európai Biztosítási Kártyára. A kártya kiváltása ingyenes, szóval nem lesz plusz költsége acsaládnak, ha mindenki számára kiváltunk egyet.

Az utolsó fontos tisztázni való az a gondolat, hogy ha van Európai Biztosítási Kártyám, semmilyen költségem nem lehet a külföldi orvosi ellátás során. Sajnos ez sem igaz. Ugyanis aEU kék kártyával azokra az ellátásokra szerzünk jogot, amik az adott országban érvényesek. Több országban például igaz, hogy az ellátás ingyenes, de a receptekért fizetni kell ún. receptdíjat. Minden ország egészségügyi rendszere más és más, így a kártyával nem a teljes ingyenesség jár, hanem az adott ország rendszerében való azonos ellátás, beleértve az önköltségek állását is.

Vélemény, hozzászólás?