Virtuális szerverekkel nem probléma a skálázás
Internet

Virtuális szerverekkel nem probléma a skálázás

Egy cég növekedésével a vállalati IT-infrastruktúra is elkerülhetetlenül terebélyesedik. Ma már aligha kerülhető el, hogy a belső vállalati rendszereknek, szolgáltatásoknak, adatbázisoknak otthont adó rendszereknek kiemelt figyelmet szenteljünk – a skálázás, növekedés azonban gyakran gondot okoz.

A növekedés együtt jár azzal, hogy új fizikai hardvert szerzünk be és telepítünk, hogy mindíddig nem áll rendelkezésünkre a megfelelő kapacitás, amíg el nem végeztünk mindent a kiválasztástól az üzembe helyezés utolsó mozzanatáig. A vállalati rendszerek ritkán rugalmasak, hiszen a rugalmasság költséges – így viszont híján vannak annak a plusz kapacitásnak, amely biztosíthatná, hogy a rendelkezésre állásban ne legyen hiba.

A virtuális szerverek, vagyis VPS-ek alkalmazása esetén azonban e téren sokkal könnyebb dolgunk van. A rugalmasság már alapból biztosított, hiszen egy VPS – egy fizikai szerverrel ellentétben – mindig hozzáfér azokhoz az erőforrásokhoz, amelyek maximális kapacitáskihasználást tesznek lehetővé.

Éppen ezért nem adódnak olyan problémák, hogy fölöslegesen üzemeltetjük a szervereket, amikor nincsen rájuk szükség, vagy hogy a hirtelen megnövekedett igényeket nem tudjuk kiszolgálni, míg egy hosszadalmas folyamat végére nem érünk.

Egy virtuális szerver üzembe állítása egy a DoclerNethez hasonló VPS szolgáltatónál a lehető legminimálisabb időt veszi csak igénybe – szinte csak jelezni kell az igényt, és mire normális esetben egyáltalán elgondolkodhatnánk azon, milyen kiszolgálót vásároljunk az infrastruktúra kiegészítésére, a VPS már üzemkész is.

Ezzel teljes rendelkezésre állást, kiszámítható és alacsony költségeket, és persze egy önmagában is rugalmas, rendkívül könnyedén és gyorsan skálázható rendszert nyerünk, miközben semmiről sem kell lemondanunk, nem kell kompromisszumokat kötnünk.

Vélemény, hozzászólás?